Što je FADN kalkulator i čemu služi

U Plavom Uredu u Zagrebu 31.01.2018. održana je radionica na kojoj je Ankica Bračić Ladika polaznicima objasnila što je to FADN kalkulator, čemu služi te je pokazala kako ga koristiti.

Što je FADN kalkulator?

FADN kalkulator ili kalkulator za izračun EVPG je alat koji služi potencijalnim korisnicima mjera iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. za izračunavanje ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva. Kroz njega je moguće jednostavno dobiti informaciju o ispunjavanju kriterija za određene mjere.

Ankica Bračić Ladika polaznike je provela kroz proces izračunavanja ekonomskih veličina poljoprivrednog zemljišta kroz FADN kalkulator koji uključuje slijedeće korake:

  • Upisati u tražilicu „Savjetodavna FADN kalkulator“.
  • Kliknuti na sliku tablice i preuzeti FADN kalkulator u Excel formatu na svoje računalo.
  • Odabrati regiju u kojoj se nalazi vaše poljoprivredno gospodarstvo.
  • Unijeti osnovne podatke poljoprivrednika.
  • Unijeti podatke o proizvodima zastupljenima na poljoprivrednom gospodarstvu. Podaci se unose u bijela polja, dok se u obojanim poljima automatski izračunava ukupni SO određene proizvodnje.
  • Izračunati ekonomsku veličinu poljoprivrednika – ekonomska veličina ili ukupni SO poljoprivrednog gospodarstva računa se automatski unosom svih proizvodnji zastupljenih na poljoprivrednom gospodarstvu, a izražava se u kunama i u eurima.

FADN kalkulator na temelju tih podataka određuje i pripadnost određenog poljoprivrednog gospodarstva tipu poljoprivredne proizvodnje.

Ankica Bračić Ladika dodatno je polaznike informirala o svim postojećim i planiranim mjerama iz područja poljoprivrede, a posebno je naglasila mjere 6.2. i 6.4. koje su u pripremi.

Kako Vam možemo pomoći?

Kontaktiraje nas u našem uredu ili nam pošaljite upit putem e-maila.

Tražite partnera za prijavu projekta ili izradu poslovnog plana?